Julgodis!

Hej! 
Idag har jag bakat julgodis/ praliner. 
Det blev smörkola, chokladtryffel med apelsin och flingsalt och så baka jag polkagriskola. 
Jag har inte smakat allt med det ser bra ut! 

Smörkola: 
Recept från arla.se

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk ättiksprit 12%

Gör så här:

Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprov ca 15 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Häll smeten på en smord plåt. Låt den stelna något. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kyl.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.



Chokladtryffel: 

Recept från arla.se

Ingredienser

  • 1 dl Arla Köket® vispgrädde
  • 50 g Arla® Svenskt Smör
  • 300 g mörk choklad, minst 50 % kakao
  • 1 dl Arla Köket Kesella® kvarg
  • rivet skal av 12 st apelsiner
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kvarg och apelsinskal. Häll chokladen i en aluminiumform ca 15x20 cm. Strö salt över chokladen och låt den stelna i kylen minst 4 tim. Ta ur tryffeln ur formen och skär den i bitar med en vass kniv.


Polkagriskola:
Recept från alltommat.se

 Ingredienser:

100g smör

2 dl strösocker

3 dl vispgrädde

3 msk honung, flytande

1 dl ljus sirap

Garnering:

100g polkagrisar, äkta

1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 minuter. Krossa polkagrisarna.

2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 minuter, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.

3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.

4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.


Hoppas ni gillar det! 
Juliga kramar 
Fiffilur






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fiffilur.blogg.se

Hej, jag heter Filippa och är 14år. Jag bor i Malmö med min mamma, pappa, lillebror Viktor och min hund Bamse. Bamse är en svart dvärgpudel och blev 4år den 1 februari. Jag gillar att foto och har därför en egen systemkamera, sen gillar jag även att köra agility med Bamse, jag går även på ridning, bakning tycker jag också är kul! Så min blogg kommer att handla om mig och vad jag gör. Det kommer antagligen komma upp lite bilder från min kamera, på hästar, Bamse och olika bakningar + recept. Kramar Fiffilur

RSS 2.0