Julgodis!
Ingredienser
- 100 g Arla® Svenskt Smör
- 2 dl Arla® vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk ättiksprit 12%
Gör så här:
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprov ca 15 min i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Häll smeten på en smord plåt. Låt den stelna något. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.
Chokladtryffel:
Recept från arla.se
Ingredienser
- 1 dl Arla Köket® vispgrädde
- 50 g Arla® Svenskt Smör
- 300 g mörk choklad, minst 50 % kakao
- 1 dl Arla Köket Kesella® kvarg
- rivet skal av 1⁄2 st apelsiner
- 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i kvarg och apelsinskal. Häll chokladen i en aluminiumform ca 15x20 cm. Strö salt över chokladen och låt den stelna i kylen minst 4 tim. Ta ur tryffeln ur formen och skär den i bitar med en vass kniv.
Ingredienser:
100g smör
2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 msk honung, flytande
1 dl ljus sirap
Garnering:
100g polkagrisar, äkta
1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125°, ca 40 minuter. Krossa polkagrisarna.
2. Kulprov: Häll en tesked av kolasmeten i ett glas med riktigt kallt vatten. Häll av vattnet efter ca 2 minuter, när kolasmeten går att forma till en kula är kolan klar.
3. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
4. Slå in i smörgåspapper, och vik kanten på papperet så fastnar inte papperet i kolan. Förvara i kyl.

Hoppas ni gillar det!