Mintchokladbakelse & Twix
Publicerat 2014-12-31 20:27:00 i
Recept
Hehej och gott nytt år!
Jag har bakat en mintchokladbakelse och en twix kaka till idag!!
Twix: från recept.nu
- 170 g mjöl
- 60 g strösocker
- 120 g smör
1 burkkaramelliserad mjölk
100-150 gmjölkchoklad
1. Sätt ugnen på 170 grader.- 2. Smörj en liten fyrkantig/rektangulär form.
- 3. Blanda mjöl, socker och smör i en bunke. Tryck sedan ut degen i formen. Picka med en gaffel.
- 4. Baka i ugnen ca 15-20 minuter.
- 5. Ta ut och låt svalna. Bred sedan den karamelliserade mjölken på mördegsbotten. Ställ i kyl.
- 6. Smält chokladen, häll sedan över kakan. Låt stelna i kyl. Skär upp i rutor och njut!
Mintchokladbakelse: alltommat.se100 g smör, rumstempererat 3 dl strösocker 2 st ägg 1,5 dl vetemjöl 2 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 200 g choklad, mörk (70 %) Mintmousse: 3 dl vispgrädde 3 st äggulor 0,75 dl florsocker 4 st gelatinblad 100 g vit choklad 6 st mintolja, droppar, eller 1 tsk pepparmintshushållsarom Ganache: 1 dl vispgrädde 100 g mörk choklad, (70 %) - 1. Sätt ugnen på 175°. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
2. Rör ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smöret och tillsätt sedan den smälta chokladen.
3. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten. Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.
4. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt bottnen svalna och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker luftigt.
6. Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom. Vänd ner grädden.
7. Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Häll den på chokladbottnen. Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.
8. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.
Gott nytt år önskar Fiffilur