Mintchokladbakelse & Twix

Hehej och gott nytt år! 
Jag har bakat en mintchokladbakelse och en twix kaka till idag!! 

Twix: från recept.nu
  • 170 g mjöl
  • 60 g strösocker
  • 120 g smör
    1 burkkaramelliserad mjölk
    100-150 gmjölkchoklad


  • 1. Sätt ugnen på 170 grader.
  • 2. Smörj en liten fyrkantig/rektangulär form.
  • 3. Blanda mjöl, socker och smör i en bunke. Tryck sedan ut degen i formen. Picka med en gaffel.
  • 4. Baka i ugnen ca 15-20 minuter.
  • 5. Ta ut och låt svalna. Bred sedan den karamelliserade mjölken på mördegsbotten. Ställ i kyl.
  • 6. Smält chokladen, häll sedan över kakan. Låt stelna i kyl. Skär upp i rutor och njut!


  • Mintchokladbakelse: alltommat.se
  • 100 gsmör, rumstempererat
    3 dlströsocker
    2 stägg
    1,5 dlvetemjöl
    2 mskkakao
    1 tskvaniljsocker
    200 gchoklad, mörk (70 %)
    Mintmousse:
    3 dlvispgrädde
    3 stäggulor
    0,75 dlflorsocker
    4 stgelatinblad
    100 gvit choklad
    6 stmintolja, droppar, eller 1 tsk pepparmintshushållsarom
    Ganache:
    1 dlvispgrädde
    100 gmörk choklad, (70 %)

  • 1. Sätt ugnen på 175°. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
    2. Rör ihop smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smöret och tillsätt sedan den smälta chokladen.
    3. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten. Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.
    4. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25-30 min. Låt bottnen svalna och dra av papperet. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.
    5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker luftigt.   
    6. Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom.  Vänd ner grädden.
    7. Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Häll den på chokladbottnen. Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.  
    8. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.


  • Gott nytt år önskar Fiffilur     



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

fiffilur.blogg.se

Hej, jag heter Filippa och är 14år. Jag bor i Malmö med min mamma, pappa, lillebror Viktor och min hund Bamse. Bamse är en svart dvärgpudel och blev 4år den 1 februari. Jag gillar att foto och har därför en egen systemkamera, sen gillar jag även att köra agility med Bamse, jag går även på ridning, bakning tycker jag också är kul! Så min blogg kommer att handla om mig och vad jag gör. Det kommer antagligen komma upp lite bilder från min kamera, på hästar, Bamse och olika bakningar + recept. Kramar Fiffilur

RSS 2.0